Kõrge kolesterool mida süüa?

Kõrge kolesteroolitase võib olla murettekitav terviseprobleem, kuid õige toitumise ja elustiili muutustega on võimalik seda kontrolli all hoida. Käesoleval leheküljel toon välja soovitatavad toiduained, mida saad oma menüüsse lisada, et vähendada kolesterooli taset ning edendada üldist tervist.

  1. Täisteratooted: Vali täistera teraviljatooted nagu kaer, pruun riis, täistera pasta ja täistera leib. Need sisaldavad kiudaineid, mis aitavad vähendada LDL-kolesterooli ehk “halva” kolesterooli taset.
  2. Puu- ja köögiviljad: Söö rohkelt puu- ja köögivilju, eriti neid, mis on rikkad kiudainete, antioksüdantide ja fütokemikaalide poolest. Head valikud hõlmavad õunu, apelsine, ploome, marju, brokolit, spinatit ja porgandit.
  3. Kala: Söö kaks korda nädalas rasvaseid kalu nagu lõhe, tuunikala, makrell või sardiinid. Need sisaldavad omega-3 rasvhappeid, mis aitavad vähendada kolesterooli taset ja kaitsta südant.
  4. Pähklid ja seemned: Lisa menüüsse pähkleid ja seemneid, näiteks mandleid, pähkleid, linaseemneid ja chia seemneid. Need on head allikad tervislike rasvade, kiudainete ja fütokemikaalide poolest ning aitavad vähendada kolesterooli taset.
  5. Oliiviõli: Kasuta toiduvalmistamisel oliiviõli. See sisaldab monoküllastumata rasvu, mis võivad aidata vähendada LDL-kolesterooli ja suurendada HDL-kolesterooli ehk “hea” kolesterooli taset.
  6. Kaunviljad: Süüa regulaarselt kaunvilju nagu oad, läätsed, kikerherned ja herned. Need on suurepärased kiudainete, valkude ja taimsete ühendite allikad, mis võivad aidata kontrollida kolesteroolitaset.
  7. Taimsed steroolid: Lisa oma toidulauda taimsed steroolid, mis võivad vähendada kolesterooli imendumist seedetraktis. Neid leidub margariinides, jogurtites, piimades ja mõnedes toidulisandites.
  8. Roheline tee: Joo rohelist teed regulaarselt. See sisaldab antioksüdante, mis võivad aidata vähendada LDL-kolesterooli taset.

Samal ajal on oluline vältida teatud toiduaineid, mis võivad suurendada kolesterooli taset. Järgnevad toiduained ja toitumispraktikad tuleks piirata või vältida:

  1. Küllastunud rasvad: Vähenda küllastunud rasvade tarbimist, mis on leitud loomsetest allikatest nagu punane liha, rasvased piimatooted, või, rasvased juustud ja küpsetised. Need toidud võivad suurendada LDL-kolesterooli taset.
  2. Transrasvad: Vältida transrasvu, mis on leitud töödeldud toitudes nagu kiirtoit, küpsised, küpsetised ja mõned margariinid. Transrasvad suurendavad LDL-kolesterooli taset ja vähendavad HDL-kolesterooli taset.
  3. Kõrge suhkrusisaldusega toidud ja joogid: Piira suhkru- ja magusainete tarbimist, nagu gaseeritud joogid, magustatud mahlad, magusad maiustused ja suhkurtee. Liigne suhkur võib suurendada triglütseriidide taset ja vähendada HDL-kolesterooli taset.
  4. Transrasvu sisaldavad margariinid: Väldi margariine, mis sisaldavad hüdrogeenitud õlisid või transrasvu. Vali taimseid õlisid sisaldavad margariinid või kasuta oliiviõli.
  5. Kõrge naatriumisisaldusega toidud: Piira soola ja kõrge naatriumisisaldusega toiduainete tarbimist, nagu töödeldud lihatooted, konserveeritud supid, soolased suupisted ja kiirtoit. Liigne naatrium võib suurendada vererõhku ja südamehaiguste riski.
  6. Alkohol: Piirata alkoholi tarbimist või vältida seda täielikult. Liigne alkohol võib suurendada triglütseriidide taset ja südameprobleemide riski.

On oluline märkida, et toitumise muutused peaksid käima käsikäes tervisliku eluviisi ja füüsilise aktiivsusega. Lisaks toitumisele on oluline säilitada tervislik kehakaal, suitsetamisest loobuda ja regulaarselt füüsiliselt aktiivne olla.

On soovitatav konsulteerida oma arstiga või toitumisspetsialistiga, et saada täpsemat nõuandeid ja koostada isikupärastatud toitumiskava vastavalt sinu individuaalsetele vajadustele ja tervislikule seisundile.

Jaga infot!