Roheline tee

Roheline tee on tee tüüp, mis on valmistatud Camellia sinensis taime värsketest lehtedest ja pungadest. Selle eristav tunnus on töötlemise protsess, kus lehed aurutatakse või kuumutatakse kiiresti pärast korjamist, et vältida oksüdatsiooni. See säilitab rohelise tee looduslikud ühendid ja kasulikud omadused.

Rohelises tees leidub mitmeid bioaktiivseid ühendeid, millel on potentsiaalselt kasulikud mõjud tervisele, sealhulgas kõrge kolesterooli puhul. Mõned neist olulistest ühenditest on:

  1. Katehhiinid: Rohelises tees leidub rikkalikult katehhiine, eriti epigallokatehhiingallaati (EGCG). Katehhiinid on antioksüdandid, mis võivad aidata vähendada oksüdatiivset stressi organismis ja kaitsta veresooni kahjustuste eest.
  2. Polüfenoolid: Roheline tee sisaldab polüfenoolseid ühendeid, mis on tugevad antioksüdandid. Need võivad aidata vähendada LDL-kolesterooli oksüdatsiooni ja põletikku organismis, mis on seotud südame-veresoonkonna haiguste riskiga.
  3. Kofeiin: Roheline tee sisaldab mõõdukas koguses kofeiini, mis võib aidata stimuleerida ainevahetust ja parandada lipiidide ainevahetust. Kofeiin võib aidata ka laiendada veresooni ja parandada vereringet.

Uuringud on näidanud, et rohelise tee tarbimisel võib olla mitmeid kasulikke mõjusid kõrge kolesterooli taseme korral:

  1. LDL-kolesterooli vähendamine: Roheline tee võib aidata vähendada LDL-kolesterooli taset organismis. Katehhiinid rohelises tees aitavad vähendada kolesterooli imendumist seedetraktis ja soodustavad selle eritumist.
  2. Antioksüdantne toime: Roheline tee sisaldab antioksüdante, mis võivad kaitsta veresooni oksüdatiivse stressi ja kahjustuste eest. See võib aidata vähendada põletikku ja vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski.
  3. Verehüübimise vähendamine: Mõned uuringud on näidanud, et roheline tee võib aidata vähendada verehüüvete tekkeriski, mis on seotud südame-veresoonkonna haiguste arenguga.

On oluline märkida, et rohelise tee mõju kolesteroolitasemele võib olla mõõdukas ja individuaalne.

Jaga infot!