Punane riis ja kolesterool

Punane riis on toiduaine, mis võib aidata alandada kolesterooli taset veres. See on riis, mis on kasvatatud spetsiaalse punase pärmi abil, mis annab sellele punakaspruuni värvuse ja muudab selle koostises oleva loodusliku statini, monakoliini K tõttu tervislikuks. Monakoliin K on keemiline ühend, mida leidub ka tavapärastes ravimites nagu lovastatiin, mis on üks kõige laialdasemalt kasutatavaid ravimeid kõrge kolesteroolitaseme raviks.

Punase riisi toimemehhanism on sarnane statiinidega, mis takistavad kolesterooli tootmist maksas. Monakoliin K blokeerib ensüümi HMG-CoA reduktaasi, mis on vajalik kolesterooli sünteesiks. See aitab vähendada LDL-kolesterooli ehk “halva” kolesterooli taset veres.

Erinevate uuringute tulemused on näidanud, et punase riisi tarbimine võib aidata alandada kolesteroolitaset veres. Üks uuring näitas, et 8 nädala pikkune punase riisi toidulisandite tarbimine vähendas LDL-kolesterooli taset kuni 20%. Teine uuring leidis, et punase riisi tarbimine koos toidulisanditega, mis sisaldasid kiu, oliiviõli ja artišokki, vähendas LDL-kolesterooli taset veelgi enam.

Kuigi punane riis võib aidata kolesterooli taset veres alandada, ei ole see siiski imerohi kõrge kolesterooli raviks. Enne punase riisi tarbimist on soovitatav konsulteerida arstiga, eriti kui võtate juba kolesterooli alandavaid ravimeid. Samuti tuleks meeles pidada, et punane riis ei sobi kõigile inimestele ja võib põhjustada kõrvaltoimeid nagu seedetrakti häired, peavalud ja lihasvalu. Seega on oluline järgida tootja soovitatud annuseid ning konsulteerida arstiga, kui tekivad kõrvaltoimed.

Jaga infot!