Kõrge kolesterool sümptomid

Kõrge kolesteroolitase veres ei põhjusta tavaliselt sümptomeid, seega võib see jääda pikaks ajaks märkamatuks. Kõrge kolesteroolitaseme avastamine toimub sageli vereanalüüsi käigus, kui arst kontrollib teie lipiidide taset. Siiski võivad mõnedel inimestel esineda kõrge kolesteroolitasemele viitavad sümptomid, mis võivad hõlmata järgmist:

  1. Kõhuvalu: Kõrge kolesteroolitase võib põhjustada sapikivide teket, mis võivad põhjustada valu paremas ülakõhus.
  2. Nahalööve: Kõrge kolesteroolitase võib põhjustada nahalöövet, mida nimetatakse ksanthoomideks. Need on väikesed, kollased laigud nahal, mis võivad esineda silmalaugudel, käte tagakülgedel, küünarnukkidel või mujal kehal.
  3. Kollased laigud silmades: Kõrge kolesteroolitase võib põhjustada kollaste laikude teket silmade valgetele osadele, mida nimetatakse ksantelasmaks.
  4. Õhupuudus: Kõrge kolesteroolitase võib põhjustada ateroskleroosi ehk arterite kõvenemist ja kitsenemist. See võib põhjustada õhupuudust ja raskustunnet rinnus.
  5. Jalgade turse: Kõrge kolesteroolitase võib põhjustada ateroskleroosi ja halvendada verevoolu alajäsemetes. See võib põhjustada turset ja valu jalgades.

Kui teil esineb mõni ülaltoodud sümptomitest, on soovitatav pöörduda arsti poole ja lasta oma kolesteroolitase kontrollida. Kõrge kolesteroolitase võib põhjustada südame-veresoonkonna haigusi, seega on oluline seda kontrollida ja hoida optimaalset taset tervislike eluviiside, sealhulgas tervisliku toitumise, füüsilise aktiivsuse ja suitsetamisest loobumise abil.

Jaga infot!