Hapniku sisaldus veres

Hapniku sisaldus veres viitab sellele, kui palju hapnikumolekule on seotud vererakkudega, peamiselt punaste verelibledega. Hapniku transport veres toimub peamiselt hemoglobiini abil, mis on valk punastes verelibledes. Hapniku sisaldus veres väljendatakse tavaliselt kahe peamise parameetri kaudu: arteriaalne hapniku küllastumine ja arteriaalne hapniku rõhk.

  1. Arteriaalne hapniku küllastumine (SaO2): See näitab protsenti hemoglobiinist arteriaalses veres, mis on seotud hapnikuga. Normaalne arteriaalne hapniku küllastumine on tavaliselt üle 95%.
  2. Arteriaalne hapniku rõhk (PaO2): See mõõdab hapniku osalist rõhku arteriaalses veres. Normaalne arteriaalne hapniku rõhk on tavaliselt vahemikus 75 kuni 100 mmHg.

Hapniku sisalduse mõõtmist veres tehakse tavaliselt arteriaalse verega, mis võetakse läbi arteri, nagu randmearter või kubemearter. Selleks kasutatakse vereanalüsaatorit, mis mõõdab hapniku küllastumist ja rõhku.

Hapniku sisaldus veres on oluline näitaja organismi hapnikuga varustatuse hindamiseks. Kui hapniku sisaldus veres on madal, võib see näidata hingamisprobleeme, kopsuhaigusi, aneemiat või muid terviseseisundeid, mis võivad mõjutada hapniku transporti või kasutamist kehas.

On oluline märkida, et hapniku sisaldus veres võib varieeruda vastavalt erinevatele teguritele, sealhulgas kõrgusele, kehalisele aktiivsusele ja individuaalsetele füsioloogilistele tingimustele. Seega võib hapniku sisalduse hindamine ja tõlgendamine nõuda spetsialisti, näiteks arsti või meditsiinilise labori abi.

Jaga infot!